Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Kako aparatići ispravljaju zube kod djece i odraslih?

Kako aparatići ispravljaju zube kod djece i odraslih?

Zubni aparatići su uređaji koji se koriste za ispravljanje iskrivljenih zuba, ili neusklađene vilice, poznatije kao malokluzija. Proteze se najčešće koriste tokom adolescencije, ali sve više odraslih osoba kasnije u životu dobija korektivne aparate za zube.

Proteze se izrađuju od metala ili keramike, žica i vezivnog materijala koji ih pričvršćuje na zube. Ortodont je doktor koji je specijaliziran za ovu vrstu aparata i liječenje neusklađenih zuba. Stope uspješnosti proteza variraju zavisno o vašoj dobi kada liječenje počinje i koji su vaši ciljevi liječenja.

Aparatići su generalno vrlo efikasni za ljude koji ih koriste, ali njihova efikasnost zavisi od osobe i njene sposobnosti da pažljivo prati uputstva svog ortodonta.

Vrste proteza

Vrsta aparatića koji vam ortodont preporuči  zavisi od nekoliko faktora, kao što su vaše godine i da li imate prezagriz pored iskrivljenih zuba. Proteze se izrađuju po mjeri i individualno prema potrebama svake osobe.

Klasični aparatići koji padaju na pamet većini ljudi napravljeni su od metalnih bravica koji se lijepe pojedinačno na svaki vaš zub. Luk vrši pritisak na vaše zube i vilicu, a elastični O-prstenovi povezuju luk sa bravicama. Luk se povremeno podešava kako se zubi polako pomeraju na željeno mesto, a elastične trake se menjaju na pregledima kod ortodonta.

Ostale vrste proteza uključuju:

  • keramičke „prozirne“ aparatiće, koje su manje vidljive
  • lingvalni aparatić, koji se postavlja potpuno iza zuba
  • nevidljive proteze, koje se nazivaju i nosači za poravnavanje, koji se mogu skidati i stavljati ponovo tokom dana

Retaineri su poravnati nosači koje se obično daju nakon završetka liječenja tradicionalnim aparatićima. Navikli su da vam zube zadrže na novom mjestu.

Kako aparatić pomera zube

Proteza pomiče vaše zube vršeći stalni pritisak na njih tokom dužeg vremenskog perioda. Oblik vaše čeljusti postepeno se prilagođava ovom pritisku. Skloni smo misliti da su naši zubi povezani direktno s našom viličnom kosti, pa je teško zamisliti kako se mogu pomicati. Ali ispod vaših desni je membrana okružena vašim kostima koja ukorijenjuje vaše zube u vilicu. Ova membrana kontroliše položaj vaših zuba i reaguje na pritisak koji na vaše zube vrše aparatići.

Potrebno  je između jednog do dva sata da se proteze postave. Možete osjetiti bol tokom prve sedmice dok se prilagođavate. Svaki put kada vam ortodont namjesti protezu, možda ćete biti bolni nekoliko dana.

Adhezija nosača

Nakon što su vaši zubi čisti i suvi, na zube se postavljaju keramičke, plastične ili nerđajuće bravice pomoću ljepila. Postavljanje bravica može biti neugodno, ali ne uzrokuje bol. Ove bravice će omogućiti da se pritisak ravnomjerno primjenjuje na vaše zube. Povezani su i okruženi žicama od nerđajućeg čelika, nikal-titanijuma ili bakar-titanijuma.

Elastične trake, koje se nazivaju O-prstenovi ili ligature, postavljaju se oko bravica nakon što su na vašim zubima. Oni povećavaju pritisak na vašu čeljust i tipični su za većinu tradicionalnih tretmana protezom.

Odstojnici

Odstojnici su napravljeni od gumenih traka ili metalnih prstenova. Vaš ortodont ih može postaviti između vaših kutnjaka tokom pregleda. Odstojnici guraju vašu vilicu naprijed dodajući prostor na stražnjoj strani usta. Oni takođe prave mjesta za vaše proteze ako vam je stražnji dio usta previše čvrst da biste ih pravilno postavili. Iako nisu svima potrebni , obično se koriste samo nedelju ili dve odjednom.

Lukovi

Lukovi povezuju bravice na vašim zubima. Oni su mehanizam pomoću kojeg se vrši pritisak da se vaši zubi pomaknu na svoje mjesto. Lukovi mogu biti izrađeni od nerđajućeg čelika, kao i od nikl-titanijuma ili bakar-titanijuma.

Bukalna cijev

Bukalne cijevi su metalni dijelovi koji se mogu pričvrstiti na jedan od vaših kutnjaka. Bukalna cijev spaja ostale dijelove proteza zajedno na stražnjem dijelu vaših usta. Vaš ortodont tada može zategnuti i osloboditi različite dijelove vaših proteza.

Opruge

Zavojne opruge se ponekad postavljaju na lukove vaših proteza. Oni vrše pritisak između dva vaša zuba, razdvojuju ih i dodaju prostor.

Bole li proteze?

Ne biste trebali osjećati bol kada vam postavljaju proteze. Ali u danima nakon početnog postavljanja i tokom i nakon prilagođavanja, mogu se osjećati neugodno. Bol zbog  aparatića se osjeća kao tupa bol ili pulsiranje. Ako imate bol nakon postavljanja proteza, možete uzeti lijek protiv bolova koji se može kupiti bez recepta, kao što je ibuprofen , za ublažavanje.