Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

PROTETIKA

Gubitak jednog, dva ili više zuba uzrokuje određene poremećaje funkcionalnog ili estetskog karaktera. Pored funkcije žvakanja, usljed parcijalne ili totalne bezubosti, funkcija govora je uvijek manje ili više poremećena. Gubitak zuba, posebno frontalnih, vodi ka narušavanju spoljašnjeg izgleda osobe, a često dovodi i do psihičke traume. U tom slučaju pacijent izbjegava da se smije, pri govoru pokriva usta rukom, pa iz tih razloga mnogo puta zatraži ljekarsku pomoć.

U  našoj stomatološkoj ordinaciji nudimo Vam veliki izbor protetskh radova, klasičnih parcijalnih ili totalnih proteza, vizil proteza, metelokeramičke krunice i mostove, najsavremeneije cirkonijum krunice i mostove, bezmetalne krunice izrađene od visokoestetskih materijala (litijum-disilikatna keramika). U zavisnosti od stanja vaše usne duplje, mi smo tu da vam predložimo najbolje i najisplativije funkcionalno i estetsko rešenje.

Krunice i mostovi

Bitno je objasniti razliku između protetske krunice i mosta. Krunice predstavljaju fiksne protetske nadoknade koje se postavljaju na već postojeće zube, ili na implante. Zubi na koje se postavljaju krunice moraju se prethodno pripremiti, zbrusiti, ili dodatno ojačati. Kod implantata se nakon perioda oseointegracije (vezivanja implanta za kost) pristupa izradi krunice, ili implantatno nošenog mosta.

Mostovima se nadoknađuje jedan ili više zuba između dva zuba nosača ili implanta. Zubi nosači, ili implanti, predstavljaju “kotve” protetskog mosta.

Metalo-keramičke krunice i mostovi

Metalo-keramičke krunice sastoje se od osnove (kapice) određene vrste metala i keramike koja se nanosi preko nje i koja daje završni izgled krunici. Važno je istaći da iako je osnova ovih krunica od metala, u ustima pacijenta vidljiva je isključivo keramika, odnosno zubi izgledaju vrlo prirodno. Izrada ovih vrsta krunica i mostova najčešće je indikovana u protetskoj sanaciji bočnih zuba, gdje je funkcionalnost prioritetna u odnosu na estetiku.

 

Keramičke krunice (bezmetalna keramika)

Paralelno sa pojavom metalo-keramičkih krunica došlo je do razvoja i čisto keramičkih sistema, odnosno krunica čiju osnovu čine posebne vrste ojačane keramike. Čisto keramičke krunice, odnosno bezmetalne keramičke krunice, omogućile su prirodan izgled ovih fiksnih protetskih nadoknada, odnosno najviši stepen imitacije izgleda prirodnih zuba.

Iako su metal-keramičke nadoknade postale standard u stomatološkoj protetici, pojava keramičkih krunica pomerila je mogućnosti i ciljeve estetske stomatologije. Postoji više razloga zbog kojih keramičke nadoknade potiskuju metal-keramičke. Oni se najpre tiču estetskih poboljšanja, odnosno propuštanja i odbijanja svetlosti kroz krunicu, na koje utiče metal, smanjujući im prirodan izgled.

Postoje više vrsta keramike koje se koriste za izradu osnove, košuljice (core) keramičke nadoknade, kao i više načina izrade istih. Trenutno je u svijetu, kao i kod nas, najaktuelnija cirkonijum-dioksid keramika, iako su prisutne i druge vrste takođe kvalitetnih keramika. Cirkonijum-dioksid keramika izrađuje se mašinski, u ordinaciji, ili češće, u stomatološkim tehnikama, isecanjem iz fabrikovanih gotovih keramičkih diskova. Nakon isecanja, keramika se peče u posebnim pećima za pečenje keramike. Tehnologija izrade ovakvih nadoknada naziva se CAD-CAM (computer-aided design and computer-aided manufacturing). I kod ovih nadoknada se nakon izrade keramičkih košuljica pristupa nanošenju fasetne keramike, koja daje konačan izgled krunici.

 

Najsavremenija mogućnost koju nudi naša ordinacija jeste izrada visoko estetskih krunica i vinira (engl. veneers – ljuskice) od litijum-disilikatne keramike za protetsku sanaciju frontalnih zuba sa najvećim estetskim zahtjevima. Do danas nije razvijen materijal koji bolje oponaša prirodnu boju i transparenciju zuba. To znači da je litijum-disilikatna krunica ili ljuskica (vinir) tamnija u gornjem dijelu krunice uz desni, i da postaje svjetlija prema donjem dijelu, pa čak i transparentna u samom vrhu krunice. Krunica od litijum-disilikatne keramike daje  takav rezultat da ne možete primjetiti da li se radi o prirodnom zubu ili krunici. Vizuelna imitacija gleđi kod bezmetalne krunice je jednaka gleđi prirodnog zuba.

Krunice – mogućnost ili neophodnost?

Metal-keramičke, a danas svakako i keramičke krunice, predstavljaju prije svega terapijsko sredstvo kojim se pokušava uspostaviti dobro stanje u ustima, a to podrazumeva ne samo estetsku, već i funkcionalnu rehabilitaciju. Kvalitetno i efektivno žvakanje hrane je prvi korak u procesu obrade hrane. Ukoliko postoji nedostatak bočnih zuba, žvakanje je otežano, pa hrana u gotovo cijelim komadima prelazi u želudac, čime se opterećuje gastrointestinalni trakt, vremenom nastaju ozbiljni gastrointestinalni problemi, što posledično dovodi do ugrožavanje opšteg zdravstvenog stanja organizma.

S druge strane, blistavi zubi, odnosno lijep i neskriven osmeh doprinose pozitivnijem opštem utisku i svakako predstavljaju jedan od razloga za zadovoljstvo sopstvenim izgledom.

MOBILNA PROTETIKA

Proteze za zube su zubne nadoknade koje nadoknadjuju gubitak većeg broja zuba i karakteristične su po tome što ih pacijent vadi iz usta da bi ih održavao. Mogu biti parcijalne i totalne, zavisno od broja preostalih zuba u ustima pacijenta.

Parcijalne proteze za zube su namijenjene pacijentima kojima nedostaje veći broj zuba  i ne postoji mogućnost izrade mosta, dok su totalne proteze namenjene pacijentima kojima nedostaju svi zubi u nekoj od vilica. One nadoknadjuju izgubljene zube i dio vilične kosti, pri čemu se oslanjaju na susjedne zube, yubne grebene i okolne strukture. Izrađuju se na osnovu individualnih otisaka od akrilata i specijalno dizajniranih akrilatnih zuba. Parcijalne proteze se u ustima oslanjaju na susedne zube pomoću žičanih kukica, a totalne se u ustima “drže” pomoću vakuma, koji se stvara između proteze i nepca. To su proteze za zube koje pacijent skida, peru se četkicom i pastom i predstavljaju relativno jeftin način za sanaciju parcijalne ili totalne bezubosti.

Klasične akrilatne parcijalne i totalne proteze za zube se rade na osnovu individualnog otiska uzetog u ordinaciji. Kada su u pitanju parcijalne proteze, ne postoji potreba za posebnom predhodnom pripremom preostalih zuba. Potrebno je uraditi nekoliko proba u ordinaciji da bi se dobio finalni rad, odnosno proteza za zube. Baza proteze je od roze akrilata, a zubi koji se koriste za izradu ovih nadoknada su fabrički proizvedeni i u potpunosti podjsećaju na prirodne zube. Boja zuba se bira po ključu boja i usklađuje sa bojom preostalih zuba.

Ovim protezama na relativno jeftin i lak način može da se riješi problem nedostatka većeg broja zuba, postizanje normalnih međuviličnih odnosa i očuvanje funkcije ishrane i govora. Nedostatak ovih proteza za zube je taj što su one deblje i glomaznije, tako da je period adaptacije na njih malo duži. Kako zauzimaju veći deo nepca i desni, čulo ukusa može biti blago poremećeno.