Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Kamenac u bubregu

Kamenac u bubregu

Bubrežni kamenci su tvrde naslage koje se sastoje od minerala i soli, a formiraju se u jednom ili oba bubrega i mogu uticati na bilo koji dio vašeg mokraćnog sistema od bubrega do mokraćnog mjehura.  Oko 80% svih ljudi oboljelih od bubrežnog kamenca su muškarci. Većina muškaraca počinju dobivati prve simptome između 20 i 30 godina, dok ih žene dobiju tek kasnije.

Kamenac u bubregu  uglavnom napušta tijelo kroz mokraćovod i odlaze bez da izazovu ikakve komplikacije. Međutim, ako izrastu veći od 3mm, mogu izazvati zastoj u mokraćovodu i ako se ne prepozna na vrijeme, može dovesti do trajnih posljedica.

Dijagnostika

Ukoliko sumnjate da imate kamenac u bubregu potrebno je napraviti UZV, ali još detaljnija dijagnostička pretraga je CT urografija ili  CT protokol za nefrolitijazu). Trudnice ne smiju ići na preglede gdje se izlažu x zrakama pa zbog toga trebaju napraviti ultrazvučni pregled.

Simptomi

Kamenci se dovode u vezu sa mučninom, povraćanjem, groznicom, krvi u urinu, gnojom u urinu i bolnim mokrenjem. Bolovi dolaze u valovima koji traju između 20 i 60 minuta, počinju u boku ili donjem dijelu leđa te se spuštaju prema donjem dijelu tijela. Analiza urina, pregledi, pretraga ultrazvukom i krvi testovi pomažu u dijagnozi. Još neki od simptom su crvena ili smeđa mokraća, zamućen i neugodan miris urina i visoka temperatura i groznica ako je prisutna infekcija.

Prevencija

Prehrambene navike su jedan od najboljih vidova prevencije nastanka kamenca u bubrezima.  Neke od preporuka s:

  • povećanje uzimanje hrane koja je bogata citratima, kako biste povećali mokrenja više od dvije litre dnevno
  • konzumirajte kalcijum u rasponu od 1000 do 1200 mg dnevno, natrijuma manje od 2300 mg dnevno i vitamina C manje od 1000 mg dnevno
  • životinjski protein na ne više od dva obroka dnevno (manje od 170–230 g dnevno) Dokazana je povezanost između istog i povećanjem bubrežnog kamenca u muškaraca.
  • izbjegavajte gazirana pića
  • nemojte jesti previše soli

Liječenje kamenca u bubregu

Manji slučajevi ne zahtjevaju bolničko liječenje i obično se piju lijekovi za bolove uz dosta vode. Ukoliko su kamenci veliki onda je potrebna operacija, koja zavisi od veličine i položaja kamenca. Operacije koje izvodimo kako bismo uklonili kamenac u bubezima su litotripsija šok valom (SWL), ureteroskopija I perkutana nefrolitototomija (PCNL).

 

Photo : https://www.freepik.com/free-vector/anatomy-kidney-kidney-stones_11770886.htm#query=kidney%20stone&position=0&from_view=search