Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

ORTODONCIJA

Ortodoncija, odnosno ortopedija vilica je stomatološka grana koja se bavi dijagnostikom i liječenjem nepravilnosti položaja zuba, odnosa vilica i asimetrija lica. Cilj ortodontske terapije je da se postigne pravilan i estetski dobar izgled zagrižaja, koji će omogućiti pravilnu funkciju žvakanja i pravilnu preraspodelu sila u zubnim nizovima, tako da dobijemo jednako opterećenje svih zuba.

Pravilan položaj zuba obezbjeđuje lakše održavanje higijene, a samim tim i prevenciju nastanka karijesa i parodontalnih oboljenja, kao i prevenciju nastanka oboljenja viličnog zgloba.

Ortodontsku terapiju možemo sprovoditi fiksnim i mobilnim ortodontskim aparatima. Vrsta terapije zavisi od uzrasta pacijenta kada se sa terapijom počinje, a ortodontskom terapijom se postiže:

  • Korekcija nepravilnosti zagrižaja i uspostavljanje pravilnih odnosa i funkcije zuba i vilica
  • Stvaranje zdravog i lijepog zubnog niza i harmonije lica što doprinosi povećanju samopouzdanja i poboljšanju privatnog i profesionalnog života
  • Prevencija povreda isturenih zuba
  • Poboljšavanje uslova za održavanje oralne higijene, što je osnova za sprečavanje razvoja karijesa i parodontopatije.
  • Zubi i vilice se kod krezubih pacijenata mogu pripremiti za prihvatanje protetskih nadoknada i implantata, kako bi se produžila njihova funkcionalnost i dugotrajnost.

Ortodonski aparati mogu biti fiksni i mobilni. Mobilne aparate pacijent sam može skinuti. Fiksni ili popularno zvani „bravice“ trajno ostaju na zubima sve do kraja ortodontske terapije. Fiksne aparate postavlja ortodont direktno u ustima, a mobilni, tj. pokretni aparati izrađuju se u zubnim laboratorijama na osnovu uzetog otiska. Fiksni imaju svoje, a mobilni svoje indikacije za upotrebu, na šta će Vam ukazati ljekari u SC 9 Doktora prilikom pregleda. Generalno, razlika između fiksnih i mobilnih aparata je u jačini mehaničkih sila koje ispravljaju zube, vrsti žice, preciznosti i brzini ispravljanja anomalije.

Kada početi sa ortodontskom terapijom?

Prvi znaci neke ortodontske nepravilnosti se mogu uočiti veoma rano, još kod malog djeteta. Uglavnom, tako mala deca nisu spremna da nose klasične orodontske aparate i u tom uzrastu teško sarađuju sa stomatologom. Kako je ortodnostski proces dug i zahteva striktnu primjenu prepisane terapije, kod veoma male djece se nepravilnost prati, prati se rast i razvoj djeteta i promjene koje u zubnim nizovima nastaju u tom periodu. Radi se na eliminaciji loših navika (sisanje prsta, i sl.), a u pojedinim slučajevima se primenjuju neke od mera interceptivne, tj. preventivne ortodoncije. Pravo vrijeme za početak terapije je period mešovite denticije odnosno period smjene mliječnih zuba stalnim zubima. Tada se rade određeni snimci vilica na osnovu kojih se procjenjuje stanje zuba i procesi rasta, odnosi vilica, i sl., pa se na osnovu snimka, kliničkog pregleda i analize modela donosi odluka o početku i vrsti terapije. Veliki broj odraslih osoba odlučuje se da ortodontske probleme rešava u dvadesetim, mada nije kasno ortodontske probleme rešavati i u tridesetim godinama života, pa i kasnije.

Mobilni ortodontski aparati

Primenjuju se u peridu intenzivnog rasta i razvoja deteta, u periodu kada se menjaju zubi. Nose se najmanje 4 do 5 sati u toku dana i sa njima se spava. Njihova osnovna karakteristika je ta da se vade iz usta i lako se održavaju. Za zube su pričvršceni kukicama, pa ne postoji mogućnost da ispadnu iz usta. Izrađuju se u laboratoriji na osnovu plana koji daje orodont i modela zuba. U velikom broju slučajeva ovi aparati su dovoljni da se do kraja smene zuba ispravi ortodontska nepravilnost i da se zubi smeste u pravilan zubni niz. Kod težih nepravilnosti, terapija mobilnim aparatima je samo priprema i uvod u terapiju fiksnim aparatom.

 

Fiksni ortodontski aparati

Njihova osnovna karakteristika je da su oni pričvršceni za zube tzv. bravice – breketi, a sila se prenosi preko luka koji ide kroz njih. Dodavanjem različitih elemenata zubi se „vode“ kroz kost i postavljaju u željeni položaj. Fiksni aparat stoji na zubima najmanje godinu dana, a nakon toga obavezan je retencioni period mobilnim aparatima ili folijama. Ovim aparatima se efekat brzo postiže, jer sile koje deluju na zube deluju konstantno, s obzirom da pacijent ne može da skida aparat.

Ispravljanje zuba specijalnim folijama

Folije za ispravljanje zuba se koriste za ispravljanje manjih nepravilnosti u zubnim nizovima. Rade se na osnovu detaljne kompjuterske analize modela zuba.