Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Koliko često treba da idete kod ginekologa?

Koliko često treba da idete kod ginekologa?

Jedno od najčešćih pitanja koje ginekolozi dobijaju je: „Kada treba da posjetim ginekologa?“ Ljudi često nisu svjesni šta ginekolog može da uradi ili koliko često treba da ga posećuju. Odgovor će zavisiti o vašoj dobi i opštem zdravstvenom stanju. Postoji nekoliko stvari koje ćete morati uzeti u obzir kada odlučujete koliko često želite posjećivati ​​svog ginekologa.

Kada treba početi ići kod ginekologa?

Godine čine veliku razliku u odgovoru koliko često treba ići kod ginekologa. Djeca obično ne moraju posjetiti ginekologa prvih nekoliko godina svog života. Preporučuje se da prva posjeta bude u dobi od 16 godina. Međutim, one koje postanu seksualno aktivne prije 16 godina trebalo bi da posjete ranije  ginekologa.

U tinejdžerskim godinama, pregledi su obično vrlo kratki gdje doktor odgovara na pacijentova pitanja i razgovara o opštem reproduktivnom zdravlju. Kako pacijent stari, može imati koristi od temeljitijih pregleda. Oko 21-e godine ginekolozi mogu početi da preporučuju preglede karlice ili Papa testove.

Koliko često treba ići kod ginekologa na redovne preglede?

Od trenutka kada počnete da posećujete svog ginekologa, opšte pravilo je da svog ginekologa treba da posetite jednom godišnje sve dok ne navršite 29 godina. Ako ste dobrog zdravlja, možete preći na posjete ginekologu svake druge godine nakon 30. godine života.

Starije žene rjeđe ignorišu zabrinjavajuće simptome i manje će se susreću s određenim ginekološkim stanjima, tako da im nije potrebno puno posjeta. Međutim, čak i nakon menopauze, i dalje je dobra ideja otići ginekologu barem jednom svake druge godine. Oni mogu pomoći u dijagnostikovanju i liječenju prolapsa materice, urinarne inkontinencije i drugih problema koji se mogu pojaviti s godinama.

Šta je potrebno uraditi na redovnom pregledu kod ginekologa?

Kada razgovarate o tome koliko često trebate ići na preglede kod ginekologa, važno je imati na umu da nisu svi pregledi isti. Najosnovniji i najvažniji dio pregleda je jednostavno razgovor sa svojim doktorom o vašim zdravstvenim problemima i simptomima.

Većina žena,  takođe može imati koristi od pregleda karlice Za osobe mlađe od 29 godina preporučuje se godišnja posjeta doktru za pregled karlice. Kada navršite 30 godina, možete se prebaciti na svaku drugu godinu ako ste dobrog zdravlja i ne pokušavate da zatrudnite. Konačna kontrola neophodna je Papa test, skrining test koji može otkriti rak grlića materice. To ne treba raditi pri svakom pregledu. Umjesto toga, preporuka je svake tri godine do 29. godine, a zatim svakih pet godina nakon 30. godine.

Ginekolozi takođe mogu pružiti razne skrining testove za polno prenosive bolesti. Koliko često vam je potrebno ovo testiranje zavisi od vaše seksualne istorije. Vaš ljekar bi trebao biti u mogućnosti da vam pomogne da pronađete raspored testiranja koji odgovara vašim potrebama. Neke žene mogu imati koristi od čestih testiranja, dok drugima možda neće trebati godinama. Bez obzira na vaš seksualni status, vaš ljekar može preporučiti test na HPV svakih pet godina. Ovo je nevjerovatno česta spolno prenosiva bolest koja je uglavnom asimptomatska i vrlo se lako širi. Može dovesti do raka grlića materice i drugih problema ako se ne liječi.

Kada iz drugih razloga treba ići kod ginekologa?

Imajte na umu da su ove smjernice samo za žene koje su dobrog zdravlja bez osnovnih stanja. Osim redovnih preventivnih pregleda, ginekolozi mogu pomoći i kod svih potencijalnih zdravstvenih stanja koja ste primijetili u posljednje vrijeme. Ako imate bilo kakve neuobičajene simptome, vaš lijekar vas može pregledati, obaviti sve potrebne testove i preporučiti moguće tretmane.

Ginekolog može pomoći i u ranim fazama trudnoće. Iako nisu specijalizovani za prenatalnu njegu, imaju dosta iskustva s reproduktivnim pitanjima. S njima možete razgovarati o potencijalnim zabrinutostima i dobiti pomoć za zdravu trudnoću.

Evo nekoliko razloga zbog kojih biste mogli zakazati pregled čak i ako nije vrijeme za redovni pregled kod ginekologa:

  • Željeli biste uskoro zatrudnjeti i mogli biste imati koristi od savjeta o reproduktivnom zdravlju.
  • Sumnjate da ste trudni i želite potvrdu i preporuke za akušersko liječenje.
  • Nemate doktora opšte primarne zdravstvene zaštite, ali želite biti sigurni da nemate velikih ginekoloških zdravstvenih problema.
  • Nedavno ste imali nezaštićeni seksualni odnos sa nemonogamnim partnerom i potrebno vam je testiranje na spolno prenosive bolesti.
  • Spolni odnos je neugodan ili imate krvarenje nakon snošaja.
  • Vaš menstrualni ciklus je nepravilan ili neobično obilan.
  • Osjećate neobične bolove u karlici, stomaku ili vagini tokom ili između menstruacije.
  • Primijetili ste izrasline ili druge neobične vizualne promjene na ili oko vagine.
  • Iz vaše vagine su dolazili čudni mirisi ili neobičan iscjedak.

Ako se išta od navedenog odnosi na vas, možda bi bilo dobro da razmislite o terminu bez obzira na to kada je zakazan vaš sljedeći pregled. Iskusni ginekolog može Vas pažljivo pregledati i razgovarati o zdravstvenim problemima koji mogu biti uzrok Vašeg stanja.

 

Image source : <a href=’https://www.freepik.com/vectors/menopause’>Menopause vector created by freepik – www.freepik.com</a>